Educatie Basisonderwijs

Werk aan de winkel!

Wij, jij en ik, de kinderen, de jong volwassenen zijn de toekomst!
Daar is iedereen het wel over eens.
Als kind moeten we allemaal iedere dag naar school. Dat wordt ‘ leerplicht ‘ genoemd.
Op school leren we ontzettend veel. Het is belangrijk dat we goed leren lezen, schrijven en natuurlijk niet te vergeten rekenen.

Waarom is dit alles zo belangrijk?
Omdat het een belangrijke basis is voor onze toekomst. Waarschijnlijk stamt daar ook het woord ‘basisschool’ vanaf.

Wat is nu eigenlijk toekomst? Is toekomst over 10 jaar, is toekomst over 20 jaar of is toekomst over 100 jaar?
Oh ja, geschiedenis dat is ook nog zo’n belangrijk vak en dan heb je ook nog aardrijkskunde.
Twee vakken waar je op het voortgezet onderwijs ook mee in aanraking komt. De hele geschiedenis van de mensen inclusief alle belangrijke gebeurtenissen komt door de jaren heen aan de orde. Verschuivingen van aardkorstplaten met alle gevolgen van dien……..
Waardevolle mensen, van generaties voor ons, hebben alles keurig bijgehouden en opgeschreven. Wij leren hiervan en verbinden er conclusies aan. We scoren goede of iets minder goede punten voor onze proefwerken. Maar een ding is een feit: we ontkomen niet aan het leerproces!

Wat ik nu wil bereiken, met de hulp van jullie allemaal, is de mensen iets anders te leren: niet alleen denken, maar vooral doen en op die manier het verschil maken!
Veel mensen dragen uit te weten wat goed is en vooral wat niet goed is. Maar daadwerkelijk doen, daar ontstaat vaak het echte probleem.

Mensen denken altijd dat er wel iemand anders gaat ‘doen’. Dat er altijd wel iemand anders zal zijn om onze wereld te redden. Iemand die meer tijd heeft…….
Eigenlijk heb ik ook helemaal geen tijd. Ik zit met die ‘leerplicht’ en als ik dan thuiskom wil ik natuurlijk graag leuke dingen doen. Ik wil sporten, liefst zoveel mogelijk en ik wil natuurlijk ook gamen. Wie wil dat nou niet. Ik wil afspreken met mijn vrienden. Ik wil…….
Er is nog iets wat ik echt wil. Ik wil bereiken dat we met z’n allen anders gaan denken. Ik wil bereiken dat zoveel mogelijk mensen zich die ‘ander’ gaan voelen en me helpen.

Waarmee?
Met de bewustwording dat we niet goed bezig zijn. We kunnen én mogen niet doorgaan zoals we nu bezig zijn.
Wat geeft ons het recht om iets uit te laten sterven wat door de vele miljoenen jaren heen geëvolueerd is?
Wij mensen kunnen én mogen niet doorgaan zoals we nu bezig zijn.

Als de koraalriffen uitsterven, zal de zee uitsterven en daardoor zal de mens uitsterven.
Dat is de boodschap die ik wil overbrengen.

Ik heb hiervoor mensen nodig die niet klein te krijgen zijn.
Daarom heb ik besloten maar te beginnen bij de groep kleinste mensen onder ons, de mensen die niet klein te krijgen zijn omdat ze gewoonweg nog klein zijn. Wij zullen het moeten gaan doen. Als we beginnen met één ding kunnen we samen iets moois in gang zetten.


Help jij ook?